Ismeret és nyelv

Hol szólalt meg először a Himnusz? – kvíz és programok a magyar kultúra napján

2015. január 22. november 18th, 2020 Nincs hozzászólás

Tavaly január 22-én a magyar kultúra napjához kapcsolódóan arra a kérdésre kerestük a választ, mit jelent a magyar emberek életében a kultúra. Idén ezen a napon ismét a kérdésekre helyezzük a hangsúlyt, azonban egy játékos kvíz formájában.

Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Hymnus, a’ Magyar nép’ zivataros századaiból letisztázott kéziratát, így kvízünk kérdéseinek többsége a Himnuszhoz kapcsolódik.

Programok országszerte

A magyar kultúra napját több helyen is megünneplik. Sátoraljaújhelyen a Kazinczy Ferenc Múzeumában a délelőtti program mottója: 180 perc a kultúra jegyében.

Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban tudományos ismeretterjesztő előadás és koncert lesz a magyar kultúra napja alkalmából.

Az Országos Széchényi Könyvtárban a Himnusz eredeti kézirata is megtekinthető lesz 13.30 és 18 óra között a Könyvtár aulájában, a Széchényi szobor mellett, de emellett kiállításokkal, könyvtári körsétával és előadásokkal várják az érdeklődőket.

Aki pedig nem szeretne kimozdulni otthonról, annak ajánljuk a Művészetek Palotája élő közvetítését, amelyen J. S. Bach-Mendelssohn: Máté passiója lesz látható. Az 1841-es lipcsei változat Magyarországon első alkalommal, korhű hangszereken lesz hallható.

Mit jelent a magyar kultúra?

Leave a Reply