Közösség és nyelv

Irodalmi barangoló – avagy hova menjünk rossz idő esetén?

2016. december 29. április 6th, 2021 Nincs hozzászólás

Mit csináljunk hétvégén? Tudsz valami jó programot? Mindenkiben felmerülnek ezek a kérdések, amikor egy-egy zord, hideg, latyakos téli hétvége közeledik. A rossz idő nem kedvez a szabadtéri programoknak, ám országszerte számos élvezetes beltéri programhelyszínt találhatunk. Ezek közül elsőként a Petőfi Irodalmi Múzeumot és filiáléit ajánljuk kulturális barangolásra.

A fővárosban járva a Ferenciek tere központi helyként sokak számára ismerős lehet. Innen pedig csupán pár percet kell sétálnunk, hogy a Károlyi utca egyik legpatinásabb épületéhez érkezzünk, mely a Petőfi Irodalmi Múzeumnak ad otthont. Nem is gondolnánk, hogy a klasszicista stílusban épült Károlyi-palota megannyi irodalmi érdekességet rejt magában, melyek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket!

A múzeum saját kiállításai

Mint általában a legtöbb múzeumnak, így a Petőfi Irodalmi Múzeumnak is vannak állandó, illetve időszakos kiállításai. A „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” – Petőfi választásai című állandó kiállításon a költő életének izgalmas, mozgalmas éveit, fordulópontjait, a fővárosi – és ezzel együtt az irodalmi – életbe való bekerülését követhetjük nyomon. A kiállítás minden korosztály számára élvezhetően adja vissza  Petőfi Sándor korának és éveinek hangulatát. A modern eszközöket segítségül hívva okos telefonra készített alkalmazást tölthetnek le a látogatók, mely kép- és hanganyaggal gazdagítja a tárlatot.

Időszakos kiállítások közül az „Ilyen nagy dolog a Szabadság…?” – emigráció – forradalom – művészet című a legaktuálisabb. Az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett tárlat a hazánkból politikai okból elvándorló költők, írók, művészek életének és munkásságának nehézségeit mutatja be. A forradalom nagy hatást gyakorolt az emigrációban élő irodalmi alkotókra; ezt számos dokumentum, képzőművészeti alkotás és audiovizuális gyűjtemény támasztja alá, melyeket április elejéig van lehetőség megtekinteni.

Ki gondolná, hogy a gasztronómia és az irodalom gyakran kéz a kézben jár? Pedig így van, sőt, magyar íróink közül sokan alkottak kifejezetten gasztroirodalmi műveket. Írói fogások – terítéken az irodalom címmel nyitotta meg kiállítását a Petőfi Irodalmi Múzeum az étkezési szokások és az irodalom kedvelői számára. A tárlat bemutatja, milyen nagy szerepe van például Krúdy Gyulánál az étel élvezetének, s hogy egyes étkezési szokások milyen nagy jelentéstartalommal bírnak. De kitér a étel hiányának, az éhezésnek és a nélkülözésnek a bemutatására is például József Attila vagy Móricz Zsigmond élete, alkotásai alapján. Emellett nagy ritkaságnak számító receptekből, szakácskönyv-tervezetekből is szemezgethetnek az érdeklődők, és híres írók, költők napjainkig használati tárgyként funkcionáló táljait, edényeit, tányérjait vehetik közelről szemügyre. Márciusig bárki megízlelheti a gasztronómiai irodalom világát a Petőfi Irodalmi Múzeumban!

A tárlatvezetéssel, nyitvatartással és belépődíjakkal kapcsolatos információkért látogassanak el a múzeum honlapjára!

Filiálék

Nem csak a budapesti lakosoknak kínál széleskörű programot a Petőfi Irodalmi Múzeum. Kazinczy Ferenc hazájában, Sátoraljaújhelyen és Széphalomban egyaránt ellátogathatunk a PIM-hez tartozó filiálékba. A városban található Kazinczy Ferenc Múzeum aktuális kiállításai közül bátran ajánljuk A szép és a jó – Kazinczy és a művészetek című tárlatot, mely a nagy nyelvújító életét és munkásságát mutatja be interaktív módon játékokkal, kisfilmekkel gazdagítva.

S ha Sátoraljaújhelyen járunk, érdemes ellátogatni a szomszéd településre, Széphalomba, ahol A Magyar Nyelv Múzeuma tárt karokkal várja az odalátogatókat. A Karinthy Frigyesről és a nyelvi humorról szóló időszaki kiállításról korábbi interjúnkban olvashatnak, ezen kívül nagy élményt nyújt a NYELVLESEN. Kalandozások a nyelv körül című, minden korosztályt megmozgató állandó tárlat, melynek célja, hogy szerepjátékon keresztül mutassa be Kazinczy korának nyelvhasználatát, a korabeli légkörbe visszacsöppenve.

Budapesten az Ady Emlékmúzeum, a Jókai Emlékszoba, a Kassák Múzeum és a Magyar Mesemúzeum és Meseműhely szintén a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként nyújt lehetőséget hétvégi kikapcsolódásra, kulturális feltöltekezésre. A legkisebbekkel érdemes még ebben az évben elbarangolni a mesemúzeumba, ahol december 31-én „Csodás mesék” című diafilmvetítéssel zárhatják az évet.

Gillich Katalin
képek forrása: tourinform, pim.hu

Mentés

Mentés

Leave a Reply