Közösség és nyelv

Kerekes Barnabás Bonis Bona életműdíjas

2014. április 01. március 18th, 2017 Egy hozzászólás
Kerekes Barnabás Bonis Bona életműdíjas

Több évtizeden át tartó, példaértékű tehetséggondozó munkája elismeréseként Bonis Bona életműdíjat vehetett át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetsége társelnöke. A március végén tartott gálaesten 63 pedagógus részesült elismerésben kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért, heten pedig életműdíjat kaptak.

Jótól tanulni

A Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díj 2013 tavasza óta ad lehetőséget a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző hazai és határon túli pedagógusok elismerésére. A díj elnevezése a Bonis bona discere, vagyis Jótól jót tanulni latin közmondásból származik. Az idei, harmadik díjátadó gálát március 25-én a Duna Palotában tartották.

Laudáció

Kerekes Barnabás egyike azoknak, akik  Bonis Bona életműdíjat kaptak. Laudációjában a következők hangoztak el róla, amellyel kiérdemelte a díjat:

A Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium magyar nyelv és irodalom-történelem szakos pedagógusa, az Anyanyelvápolók Szövetségének társelnöke, a Kazinczy-díj Alapítvány elnökhelyettese. Lőrincze Lajos-díjjal, Magyar örökség-díjjal kitüntetett, magyar nyelvből az év felkészítő tanára címmel két alkalommal jutalmazott pedagógus. A Beszélni Nehéz Anyanyelvi Mozgalom irányítója, a Duna Tv és a Katolikus Rádió nyelvművelő műsorának szerkesztője, a Baár-Madas anyanyelvi tehetségpont vezetője.

Ízig-vérig pedagógus, aki aprólékos munkával „hívja elő” diákjaiból tehetségüket, aminek eredményeként az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny magyar nyelv döntőjében több tucat diákja szerepelt, egyikük 2007-ben ezen megmérettetés győztese lett. Tanítványai közül, köszönhetően kitartó és empatikus pedagógiai munkájának, sokan Kazinczy-érmesek lettek, az Édes Anyanyelvünk és egyéb fontos nyelvművelő versenyeken kimagaslóan szerepeltek.

Hihetetlen munkabírását bizonyítja, hogy szervezője, koordinálója a Szép magyar beszéd versenyeknek éppen úgy, mint az Országos Ifjúsági Anyanyelvi Parlamentnek. Magyarországon és a Kárpát-medencében rendszeresen szervez anyanyelvi táborokat fiataloknak és pedagógusoknak egyaránt.

Kerekes Barnabás a hazai beszédművelés elkötelezett és kiemelkedő tudású alakja. Vezetőként, szervezőként, a médiában látható, hallható műsorok szerkesztőjeként is anyanyelvünk ügyét szolgálja.

Kerekes Barnabás évek óta a Kazinczy-díj Alapítvány elnökhelyetteseként is tevékenykedik. Erről a munkáról és az alapítvány történetről, céljairól honlapunkon megjelent interjúnkban olvashatnak részletesebben »

Szívből gratulálunk!

Forrás: Tehetség.hu

Leave a Reply