Közösség és nyelv

Múzeumok éjszakája Széphalomban

2016. június 28. március 12th, 2017 Egy hozzászólás

A nyelvi humor és a Nyugat volt a Múzeumok Éjszakája témája a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában. A látogatók igazi század eleji kávéházi hangulatba csöppenhettek bele, korhű kaszinóban próbálhatták ki szerencséjüket, és hallhatták Karinthy hangját is. Persze a hagyományos programok, a nyelvi játékok, a koncert és a tűzugrás sem maradhatott el.

Játék a szavakkal és a szerencsével

A Múzeumok Éjszakája színes programjai idén is számos érdeklődőt vonzottak Széphalomba. Kicsik és nagyok egyaránt meggyőződhettek arról, hogy a múzeum is igazán szórakoztató hely lehet.
A Kazinczy-kertet sötétedésig szóháborúzó gyerekek (és játékos kedvű felnőttek) lepték el. A játék a számháború szabályai szerint zajlott, ám ezúttal nem számokat, hanem nyelvújítás-korabeli szavakat kellett egymás homlokáról leolvasnia a zászlóért küzdő csapatoknak. Ezalatt a múzeumban korhű kaszinó, rulett, kártya és sakk várta a szerencsejátékok kedvelőit.

Gyerekszáj, gyerekdivat

Este 7-től a gyerekeké volt a színpad. A Gyerekszáj, gyerekdivat című programon helyi óvodások és kisiskolások tartottak divatbemutatót. Amíg a kis modellek átöltöztek egy-egy újabb kollekcióba, a közönség a gyermeknyelv bájáról és leleményességéről láthatott kisfilmeket. A felvételeken óvodás gyerekek válaszoltak olyan kérdésekre, mint például hogy mit csinál apa, mire való a korrektor, vagy hogy mi a szerelem.

Rendhagyó tárlatvezetés

A játékos és színpadi programok mellett természetesen a múzeum állandó és időszaki kiállításai is nyitva álltak az érdeklődők előtt. A legújabb, Karinthy életművét bemutató kiállításról nemrég mi is beszámoltunk. A Múzeumok Éjszakáján Sátoraljaújhely alpolgármestere és felesége vezették a tárlatot, személyes élményekkel fűszerezve és különleges lelkesedéssel, hiszen mindketten Karinthy-rajongók.

Zene és tánc

Az esti koncerten a Blahalouisiana varázsolt fesztiváli hangulatot a színházterembe. Az együttes főleg a fiatalok körében ismert, de hangulatos, pörgős zenéjükkel a koncert végére a múzeum teljes közönségét sikerült megmozgatniuk.
Ezt követően a néptánc és a népzene vette át a főszerepet. A Bokréta Művészeti Iskola táncosainak bemutatója után idén is sor került a tűzugrás Szent Iván-éji hagyományának felelevenítésére. Az egészség- és szerelemvarázsló rítusnak bárki részese lehetett, aki nem félt, hogy megpörköli a ruháját…

Éjszakai kalandok

A múzeum és a Kazinczy-kert éjszakai arcát játékos keretek között ismerhették meg a látogatók. A Nyelv-lesen című kiállítás ez alkalomra megújított feladványait hangulatos gyertyafénynél lehetett megoldani. A rejtvényfejtésben a Kazinczy-család tagjai is segítettek, akiket a múzeum dolgozói testesítettek meg.
A legenda szerint azonban a nyelvújító szelleme valóban máig ott él a kert fái között. A vállalkozó kedvűek találkozhattak is vele: a Szellemkaland elnevezésű bátorságpróbán a sötétbe borult múzeumkertet bejárva, különböző rejtélyes feladványok megoldása után találhattak rá a Kazinczy szellemét jelképező figurára.

Az este a már szokásosnak mondható barátságos, felszabadult hangulatban telt. Reméljük, találkozunk jövőre is.

Dömötör Andrea
Fotók forrása: A Magyar Nyelv Múzeuma Facebook-oldala

Leave a Reply