Közösség és nyelv

„Percről percre” – XXIX. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor, augusztus 11.

2022. augusztus 11. szeptember 9th, 2023 Nincs hozzászólás

A mai az utolsó „Percről percre”: holnap táborozóink hazafelé veszik az irányt, de ma még vár rájuk két előadás, a Ki mit tud? és a táborzárás. Tartsanak velünk ma is a XXIX. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor utolsó napján! Bejegyzésünk folyamatosan frissül.

Augusztus 10-ei tudósításunkat itt olvashatják.

9:00 Nyiri Péter, a PIM – A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója, az Anyanyelvápolók Szövetsége alelnöke nyitja a reggeli előadássorozatot. Sétára invitálja a tábor lakóit a Kazinczy Ferenc-emlékkertbe.

A séta utolsó állomása a múzeum melletti, egyelőre üres terület. Kapcsolódva táborunk tematikájához és mottójához, diófát ültetünk, Deme László emlékére. Reméljük, hogy ez az egy hét itt Széphalomban maradandó élmény táborozóinknak, hogy „a dió elkezd csírázni”, és erőfeszítéseink célt érnek. Megható pillanat, hogy nem csak igazgató úr és táborvezetőnk, hanem vezetőségi tagjaink és táborozóink is részt vesznek az ültetésben – mindenki egy-egy göröngy földdel. A diófa idővel terebélyesedni kezd, és kialakít maga körül egy teret, ahol méltón tudunk emlékezni és elmélkedni múltunkról és jövőnkről.

 

„Diófát ültetek, nem magamnak, hanem a késői utókornak. Számolok azért azzal, hogy az utókor habozás nélkül kivágja ezt a diófát, ha a betonozott sztrádának az útjában áll; de hátha megússza…” (Deme László)

 

11:00 Ifjúsági vezetőségi tagjaink előadásaival folytatjuk. Elsőként Bognár Balázs hívja fel a figyelmet a Magyarországot veszélyeztető környezeti jelenségekre, elsősorban hazai vizeinkről ismerteti táborozóinkat Vízügyek és más szívügyek című előadásában. Balázs sok hasznos ötletet is megoszt velünk, hogy hogyan lehetünk tudatosabb vízhasználók és környezetvédők.

A következő előadás Anyanyelvi mozgalmaink története és helyzete napjainkban címet viseli, előadja Brézai Zoltán, tiszteletbeli vezetőségi tagunk. Zoli saját példáján keresztül mutatja be a „Beszélni nehéz” mozgalmat és az Anyanyelvápolók Szövetségének több évtizedes munkáját.

A vezetőségi előadásokat Márton Richárd zárja A pölöskei poloskák titkos élete című előadásával. Richárd saját élményein keresztül mutatja be a pölöskei horgásztó érintetlen ökoszisztémáját, valamint, hogy miért is fontos a teremtett világ védelme és a fenntarthatóság napjainkban.

Délután a Ki mit tud?-ra való készülésé a szerep, este pedig zárjuk a tábort. Érzelmekkel teli, izgalmas és tartalmas egy hetet tölthettünk együtt itt Széphalmon, és reméljük, hogy táborozóink sok élménnyel és barátsággal lettek gazdagabbak. Találkozunk jövőre is!

Ábrahám Eszter

Leave a Reply