Közösség és nyelv

Programajánló a magyar nyelv napja alkalmából

2014. november 10. november 12th, 2014 Nincs hozzászólás

November 13-án és az azt megelőző napokban  idén is országszerte és a határon túl is lesznek programok a magyar nyelv napja alkalmából. Lesznek nyelvi játékok, beszélgetések, közös versmondás, ünnepi gála a tájnyelvek jegyében és díjátadó. Igyekeztünk összegyűjteni a legnagyobbakat, de olvasóinkat arra kérjük, hogyha bármilyen más kisebb programról tudnak, azt osszák meg velünk a hozzászólásokban.

Ünnepi gála a tájnyelvek jegyében – fővárosi programok

A legnagyobb rendezvényeknek a főváros, Budapest ad otthon. November 11-én, egy gála keretében, a felújított Vigadó patinás épületében a magyar nyelv táji szépségeit mutatják be a Kárpát-medence minden részéből érkező vers- és prózamondók, énekesek és a Cédrus Táncegyüttes.

November 13-án a magyar nyelv napja központi rendezvénye hagyományosan a Petőfi Irodalmi Múzeumban lesz, az Anyanyelvápolók Szövetsége és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös szervezésében. Az ünnepi ülésen több díjat is átadnak majd, többek között a Lőrincze-díjakat, valamint egy rendkívül Kazinczy-díjat. A tájnyelvről Péntek János és Gósy Mária tart előadást.

Budapesten emellett a MOM Kulturális Központ Petőfi Sándor A helység kalapácsa c. művével várja az érdeklődőket, hiszen ebben a műben villódznak a tájszavak, a szép régies igealakok és a különféle stílusparódiák. További budapesti programok az eseménynaptárunkban találhatók.

Közös versmondás, beszélgetések, játék – vidéki programok

Idén nagyszabású programokkal Balatonfüred, Debrecen, Gyula, Kecskemét és Nagyszalonta városa csatlakozik a kezdeményezéshez. Az öt város többek között közös versmondással ünnepli a magyar nyelv napját. 11:45-kor több száz diák közösen szavalja majd Petőfi Sándor Jó költőnek tartanak c. versét. A kezdeményezéshez bármelyik iskola csatlakozhat.

A közös versmondáson kívül a vidéki városok is további rengeteg izgalmas programot kínálnak majd a magyar nyelv napja alkalmából.

Debrecen már tavaly is többféle programmal várt kicsiket és nagyokat. A város az óvodásoktól kezdve az idősekig minden korosztályt megszólít magyar nyelv napi programsorozatával. Az ünnepi gálán a Csokonai Nemzet Színházban Ráckevei Anna igazgató mond ünnepi beszédet; emellett lesznek játékos programok, koncertek, nyelvőr-próba és rendhagyó nyelvtanóra is.

Balatonfüred játékos vetélkedővel, nyelvi játszóházzal vár mindenkit, majd este Zalán Tibor költővel a költészet mint a nyelv játszótere témában lesz beszélgetés. A város óriás-szókirakóval is készül, csakúgy, mint Gyula városa, ahol a kicsik és a felnőttek is bekapcsolódhatnak a versenybe, de itt is lesz rendhagyó irodalomóra és barangolás a nyelvjárások között.

Szombathelyen november 12-én dr. Fűzfa Balázs és Tóth Péter irodalomtörténészek bemutatják azokat a személyeket, akiknek szívügyük volt a magyar nyelv. Az előadás címe Nyelvújítók Vas megyében – Kulcsár Istvántól Weöres Sándorig.

Szegedtől Széphalomig, november 13 után is

Szegeden november 13-án a Karolina Általános Iskola is ünnepség tart a magyar nyelv napja alkalmából. 11:30-tól a Bánk bán kerül a középpontba. A krokodilus teje, Bánk bán: dráma és szövegkönyv  címmel  dr. Zentai Mária, az irodalomtudomány kandidátusa  tart előadást, majd Bánk bán és Gertrúd – Temesi Mária és Daróczi Tamás énekművészek  az Operaház nagykövetei adnak elő részleteket a drámából. Utána Kazinczy és a nyelvújítás címmel dr. Sinkovics Balázs a SZTE magyar nyelvészeti tanszék egyetemi adjunktusának előadását hallgathatják meg az érdeklődőt, a délutánt pedig egy nyelvi csapatjáték zárja.
November 14-én este 17 órától ugyancsak Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában Kazinczy-gála lesz, az anyanyelvápolók szegedi csoportjának szervezésében. A műsorban fellépnek egykori és mai Kazinczy-érmes szegedi diákok, valamint anyanyelvünk ápolása iránt elkötelezett énekesek és zenészek.

A Magyar Nyelv Múzeuma Széphalomban november 15-én várja a látogatókat magyar nyelv napi programjával. Reggel 10 órától egészen estig különféle programokkal várják a látogatókat: Nyiri Péter a nyelvi humorról tart előadást, de lesz filmvetítés, interaktív színjáték, tánc, séta a múzeum körül és zenés irodalmi est is.

Bízunk benne, hogy nem csak a városok, hanem az iskolák is megünneplik majd a magyar nyelv napját. Hogy hogyan lehet ünnepelni és bevonni a diákokat, ahhoz néhány tanácsot összegyűjtöttünk legutóbbi cikkünkben.

Ha olvasóink további programokról is tudnak, azokat várjuk a hozzászólásokban.

Jó ünneplést kívánunk!

Muszka Ágnes

Leave a Reply