Szemle

TOP10 könyv karácsonyra anyanyelvápolóknak

2015. december 16. március 18th, 2017 Nincs hozzászólás

A karácsony közeledtével idén is igyekszünk megkönnyíteni az ajándékvásárlást. Összegyűjtöttünk 10 könyvet, amelynek bármely anyanyelv iránt érdeklődő családtag vagy barát örülhet.

A magyar helyesírás szabályai 12. kiadás

Akár az év legfelkapottabb könyvújdonságának is nevezhetnénk A magyar helyesírás szabályai 12. kiadását, hiszen aligha van még egy olyan könyv, amelyikkel ennyit foglalkozott volna a sajtó. A helyesírás kérdése, szerencsére, nagy érdeklődésre tart számot. Bár manapság már az interneten is rengeteg segítséget kaphatunk, ha bizonytalanok vagyunk egy-egy nyelvi kérdésben, azért sokan mégis jobban szeretjük a szótárat fellapozni. A helyesírási szabályzat új kiadása hasznos ajándék lehet diákoknak, de bárki másnak is, aki szeret ügyelni a helyesírására.

Megvásárolom

Hernádi Sándor: Elmemozgató nyelvi játékok

Remek családi ajándék a Móra Könyvkiadó idén megjelent nyelvirejtvény-gyűjteménye, hiszen a fa alatt mindjárt játszhatunk is.
Kicsik és nagyok elméjét is megmozgatják a gazdag szókincset, de még inkább leleményességet igénylő feladványok.

Részletes ismertetőnk itt olvasható »

Megvásárolom

Laik Eszter: Abszurd, bravúr, celeb

Laik Eszter “rendhagyó idegen szavak szótára” 100 gyakran használt idegen szó verses magyarázatát tartalmazza.
A színes, humoros kis könyv tanít, gondolkodtat és megmosolyogtat. Elsősorban gyerekeknek ajánljuk, de biztos, hogy a szülők és nagyszülők is kedvvel fognak belelapozni.

Részletes ismertetőnk itt olvasható »

Megvásárolom

Balázs Ágnes: Mesélő nyelvtan 1.

A Móra Könyvkiadó idén megjelent nyelvtani foglalkoztatókönyve az általános iskola 2. osztályosai számára teszi szórakoztatóvá a tananyagot. A mesék és a játékos feladatok mellett hanganyag is tartozik a kötethez, amely segítségével a gyerekek dalolva tanulhatják meg a nyelvtani és helyesírási szabályokat.

Részletes ismertetőnk itt olvasható »

Megvásárolom

Wacha Imre: A tiszta beszéd, Az értelmes beszéd

A Tinta Könyvkiadó két beszédtechnikával foglalkozó könyve az igényes nyilvános beszédhez nyújt segítséget. Az első kötetben a helyes beszédlégzés és hangképzés elsajátításához ad gyakorlatokat, míg a második kötet a különböző szövegműfajok értő és értető megszólaltatásának rejtelmeibe vezet be. Wacha Imre könyvei különösen hasznosak lehetnek versmondóknak, színjátszó körösöknek, vagy azoknak, akik anyanyelvi versenyeken vesznek részt.

Megvásárolom 1 Megvásárolom 2

Cs. Nagy Lajos – N. Császi Ildikó: Magyar nyelvjárások

A nyelvjárási sokszínűség felfedezése a nyelvészet egyik legérdekesebb területe, nem csak a nyelvtudománnyal foglalkozók, hanem a laikusok számára is. A Tinta kiadó Magyar nyelvjárások című könyve ismeretterjesztő céllal készült.

Megismerhetjük belőle az egyes nyelvjárások fő jellemzőit, ugyanakkor a kutatásokról, az adatgyűjtési és feldolgozási technikákról is sok érdekességet megtudhatunk.

Megvásárolom

Bárdosi Vilmos: Szólások, közmondások eredete

Miért bámul a borjú az új kapura? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ Bárdosi Vilmos gyűjteményéből. A szótár természetesen nem csak a szólások és közmondások eredetét világítja meg, hanem a jelentésüket is illusztrálja példák vagy képek segítségével.

Megvásárolom

Grétsy László: Nyelvi játékaink nagykönyve

A nyelvi feladványok kedvelőinek a rejtvények szinte kimeríthetetlen tárházát adja Grétsy László könyve. A tíz témakörbe csoportosított több száz játék a nyelv minden területét felöleli, és bármely korosztálynak szórakoztató agytornát ígér.

Megvásárolom

Magyar szókincstár

A klasszikusnak mondható kézikönyvnek minden könyvespolcon helye lehet. A több mint 25000 címszó a szinonímák mellett szólások, közmondások és antonimák ismertetésével is segíti anyanyelvünk színes használatát.

Megvásárolom

Péterfy Gergely: Kitömött barbár

Aki mégis ragaszkodik a szépirodalomhoz, annak Péterfy Gergely tavaly megjelent és nagy sikert aratott regényét ajánljuk. A Kitömött barbár Kazinczy Ferencnek egy irodalomórákról kevésbé ismert arcát mutatja be, emellett érzékletesen és hitelesen rajzolja meg a nyelvújító korának társadalmát egy izgalmas, ugyanakkor kissé bizarr történeten keresztül.

Részletes ismertetőnk itt olvasható »

Megvásárolom

Leave a Reply