Közösség és nyelv

XXV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor – augusztus 7., hétfő „percről percre”

Tegnap a táborozók Kováts Dánielt és Schirm Anitát hallgathatták meg, délután pedig Nyiri Péter előadása után megismerkedhettek A Magyar Nyelv Múzeuma tárlataival. Ma kirándulunk, és természetesen percről percre követjük az eseményeket.

8:53 Köszöntjük olvasóinkat ezen az esős reggelen, mielőtt elindulunk, foglaljuk össze, mi történt tegnap.

A délelőttöt Kováts Dániel nyitotta, aki előadásában a 200 esztendeje született Tompa Mihály költészetét mutatta be táborozók segítségével. Ezt követően, Wacha Imrét megidézendő, Győrben elmondott beszédét Bordi András olvasta fel.

A délelőtt második előadója Schirm Anita, a Szegedi Tudományegyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékének adjunktusa, aki népszerű sorozatok segítségével mutatja be, hogy milyen nyelvészeti elemek miatt tudunk a sorozatokhoz kötődni.

Délután a nyelvmúzeumé volt a főszerep, előbb Nyiri Péter, a múzeum vezetője beszélt Kazinczyról, Széphalomról, a nyelvművelésről és a múzeumról magáról, illetve Arany Jánosról, hiszen idén Arany-emlékévet ünnepelhetünk. A vacsoráig ezután a táborozók szabadon bejárhatták a múzeum tárlatait és a Kazinczy-mauzóleumot

Este Sudár Annamária és Szabó András “Mennyei poggyász” című előadóestjét láthatták és hallhatták a tábor résztvevői, és hagyományosan az előadás után kérdezhettek is az előadókat.

Ma a táborozók Alsóregmecre, Karosra, majd Cigándra látogatnak, este pedig a 25. tábor alkalmából nosztalgiaestet tartanak. A tegnapi nap történéseit itt olvashatják, de ma is percről percre követjük az eseményeket. Tartsanak velünk!

9:58 Karoson járunk, a honfoglalás-kori temetőnél és emlékhelynél. A rossz idő ellenére is lelkesen tekintik meg a táborozók az emlékművet és a kopjafákat.

11:46 Megérkeztünk Cigándra, a Bodrogközi Múzeumportába. Ebéd után a program múzeumlátogatás és kézműves foglalkozás lesz. Jó étvágyat kívánunk a velünk együtt ebédelőknek :)

13:02 A Bodrogközi Tájházat 1999-ben vásárolta meg a helyi önkormányzat. Elsődleges céljuk ennek a százéves ház paraszti múltat idéző emlékeit megőrizni, az akkori használati tárgyakkal tükrözni a korabeli életet.

13:31 A Múzeumportán megismerkedhettünk a helyi tánckultúrával, lehetőségünk volt kipróbálni is a helyi néptánc alaplépéseit egy interaktív játék segítségével. A Sőregi-ház is hasonlóan modern, a természetet és a kultúrát a fiatalok számára is szórakoztatóbb eszközökkel ismerhetjük meg.

15:27 A táborozók hogy kicsit legyőzzék a hűvös időt, táncoltak és játszottak a pajtában. Persze akik csak nézték, azok is jobb kedvre derülhettek ezáltal. A következő állomás a kézműves foglalkozás, ahol megismerkedhetnek a kötélveréssel, a különböző fonásokkal és a szövéssel is.

20:29 25 év távlatából – a nosztalgiaesten igazi kincsekkel, archív felvételekkel találkozhatunk. Egészen a kezdetektől, az első, 1993-as tábor megnyitójától visszatekinthetünk arra, hogy honnan indult az ifjúsági mozgalom legjelentősebb eseménye: az ifjúsági anyanyelvi tábor.

21:42 Folytatódik a nosztalgiaest: a rangidős vezetőségi tagok mesélnek az első élményekről Kerekes tanár úr vezetésével. A hallgatóság is csodálkozással vegyes vidámsággal hallgatja az egymástól gyökeresen eltérő táborozói “életutakat”.

Leave a Reply