Közösség és nyelv

XXV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor – augusztus 8., kedd „percről percre”

2017. augusztus 08. augusztus 9th, 2017 Egy hozzászólás

Hétfőn egész nap kirándultunk: a táborozók meglátogatták Alsóregmecet és Karost,  majd Cigándon kézműves foglalkozásokon vettek részt és megtekintették a tájházat. Ma ismét a múzeumban vagyunk, így folytatjuk percről percre tudósításunkat.

9:01 Hamarosan kezdődik a tábor ötödik napja, a reggeli kávé mellé összefoglaljuk, mi történt a tegnapi napon.

Reggel buszra szálltunk, és Alsóregmecre látogattunk először, majd pedig Karosra mentünk, hogy megnézzük a honfoglalás-kori temetőt és emlékhelyet. A nap nagy részét eztán Cigándon, a Bodrogközi Múzeumportán töltöttük, ahol megtekinthettük a falumúzeumot, a Cigándot és a Bodrogközt bemutató Sőregi-házat, megismerkedhettük a környék néptáncával, később pedig kézműves foglalkozással és táncházzal múlattuk az időnket.

Este nosztalgiaestet tartottunk, ahol elsőként videórészleteket láthattunk az első tábortól kezdve napjainkig, eztán pedig Kerekes Barnabás tanár úr moderálásával a legrégebbi vezetőségi tagjaink meséltek arról, hogy kerültek a táborba, hogy maradtak itt, milyen emlékezetes pillanataik voltak, és hogy változott meg az életük a tábor miatt.

Ma is múzeumnapot tartunk majd, délelőtt Kiss Gábor és Gerstner Károly előadását hallgatjuk meg, délután pedig a nyelvmúzeum dolgozói tartanak játékos foglalkozást a táborozók számára. Az este is a múzeumé lesz, egy izgalmas éjjeli kalandban lesz a táborlakóknak részük.  Ha kíváncsi, mit csináltunk tegnap, itt olvashatják, mi történt, ha pedig arra is kíváncsi, mit csinálunk ma, akkor tartson velünk!

9:35 Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója merész dologra vállalkozik. Most bebizonyítja: a magyar nyelv horvát eredetű. Szerencsére a kora reggeli órákban is értjük a viccet, és könnyen rácáfolunk a dologra. A magyar nyelv eredetével kapcsolatos interaktív előadáson a jókedv garantált.

10:04 Stockholm =Istókhalma? A magyar nyelv eredetét keresvén fontos kitétel a tudományos megközelítés, hiszen anélkül (a magyar nyelv változatossága okán is) nagyon sokféle eredetet könnyelműen bebizonyíthatnánk. Érdemes a korábbi kutatók logikáját szemrevételezni.

10:30  “Az etimológia mindenkit érdekel. Úgy hisszük, ez valóban így van, hiszen nagyon sokszor az ember maga is észleli idegen nyelvek tanulásakor a más nyelvekkel való hasonlatosságokat.”

11:20 “De mi is a szó?” Gerstner Károly tanár úr előadásában arról tanulhatunk, hogy hogyan épülnek fel a szavak, a szótári szó alakjától egészen a jelekkel és ragokkal ellátott formáig.

14:11  A nap hátralevő részét a múzeumban töltjük, délután a táborozók kipróbálhatják magukat a “Nyelvlesen” játékaiban, és Kazinczy Eugénia, Kőrösi Csoma Sándor vagy Wesselényi Miklós bőrébe bújhatnak.

20:25  Ha harc, hát legyen harc! A táborozók szóháborút indítottak a Kazinczy-kertben. A szóháború szabályai ugyanazok, mint a klasszikus számháborúé: a csapat két részre oszlik, kékekre és vörösekre. Utóbbiak feladata, hogy elrejtsék a zászlót, és őrizzék azt, a kékeké pedig a zászló megszerzése bármi áron. Számok helyett azonban a táborozók szavakat hordanak homlokukon, és akinek szavát kimondják, az “elesik”. De vajon ki marad a végén…?

21:10  A tábor lakói most egy éjjeli kalandban vehetnek részt. Egy feladatlap és egy térkép segítségével kell bolyonganiuk a múzeum és a Kazinczy-kert környékén, hogy megtalálják a megfejtést. Azonban ők még nem is sejtik, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk. Kazinczy Ferenc szelleme bármikor felbukkanhat…

Leave a Reply