Címke

Arany János – Anyanyelvápolók Szövetsége

10 éves A Magyar Nyelv Múzeuma

Szerző: | | Nincs hozzászólás

– Koszorúzás a Kazinczy-sírnál
– Köszöntők (Prőhle Gergely, Szamosvölgyi Péter, Fehér József)
– Ünnepi konferencia: A magyar nyelv jelene és jövője (Kiss Jenő, Péntek János, Kováts Dániel)
– Balladaest: In memoriam Arany János és Kodály Zoltán – a Magyar Kodály Társaság rendezésében, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában

nyelvőrző szalon

Nyelvőrző Szalon 18.

Szerző: | | Nincs hozzászólás

Az óév utolsó Nyelvőrző Szalonjában rendhagyó időpontban, a hónap első felében és nem a megszokott csütörtökön, hanem kedden este találkozunk.

Advent idején mi is karácsonyváró hangulatban szeretnénk együtt tölteni az estét mindazokkal, akik az elmúlt időszakban velünk tartottak, akik számára az anyanyelv, a nyelv őrizte hagyományok és az általuk közvetített lelki, szellemi összetartó erők egyaránt fontosak.

Józsa Judit betlehemes hangulatot árasztó galériájában szívesen látnak minden kedves érdeklődőt, régi és új anyanyelvbarátot a házigazdák, Matula Ágnes és Kerekes Barnabás.

A belépés díjtalan!

nyelvőrző szalon

Nyelvőrző Szalon 17.

Szerző: | | Nincs hozzászólás

November 13-án ünnepeljük a magyar nyelv napját; erre emlékezve részleteket idézünk a Mennyei poggyász c. vers-összeállításból.

A reformáció emléknapjának elmúltával, az 500. évforduló kapcsán Kerekes Barnabás tanár úr néhai Ravasz László püspök évzáró beszédeiből idéz a 110 éves Baár–Madas Református Gimnázium növendékeinek közreműködésével.

Minden anyanyelvbarátot szívesen látnak a házigazdák: Matula Ágnes és Kerekes Barnabás.

A belépés díjtalan!

Kovacs-Akos-Arany-versek-MNYM

A magyar nyelv napja A Magyar Nyelv Múzeumában

Szerző: | | Nincs hozzászólás

A magyar nyelv napja alkalmából ünnepi műsor várja az érdeklődő közönséget Széphalomban.

Ünnepi beszédet mond Dr. Kováts Dániel irodalomtörténész. Második alkalommal adják át Az Anyanyelvünkért és Széphalomért díjat. Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes előadásában Arany János verseket hallgathatnak.

Jegyek A Magyar Nyelv Múzeumában korlátozott számban vásárolhatók. Ülőjegy: 2000 Ft, pótszék és párnajegy: 1500 Ft, állójegy: 1000 Ft.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

nyelvőrző szalon

Nyelvőrző Szalon 16.

Szerző: | | Nincs hozzászólás

A Nyelvőrző Szalon októberi estjén Kulcsár Ferenc felvidéki költő versoratóriumával vállalunk lelki közösséget a kisebbségben élő magyarság nyelvhasználati gondjaival.

Hálával emlékezünk a reformáció 500. évfordulója előtt arra a tényre, hogy milyen sokat tett a reformáció nehéz történelmi időkben a magyar nyelv megmaradásáért. Végezetül Arany János szókincsében búvárkodunk.

Minden kedves anyanyelvbarátot szeretettel várnak a házigazdák: Matula Ágnes és Kerekes Barnabás.

A belépés díjtalan!

Tavaszi irodalmi gála a Pesti Vigadóban

Szerző: | | Nincs hozzászólás

A Magyar Művészeti Akadémia nevében tisztelettel meghívjuk Önt és partnerét az MMA Irodalmi Tagozatának rendezvényére.

Időpont:
2017. május 15. (hétfő) 18.00 óra

Helyszín:
A Magyar Művészeti Akadémia székháza, a Pesti Vigadó díszterme
(1051 Budapest, Vigadó tér 2.)

Ágh István, Bogdán László, Czakó Gábor, Füzesi Magda, Gál Sándor, Jókai Anna, Király László, Kiss Anna, Kodolányi Gyula, Mezey Katalin, Tamás Menyhért, Tornai József, Tóth Erzsébet és Vári Fábián László az MMA rendes tagjai, továbbá Nagy Gáspár, az MMA posztumusz tiszteleti tagjának műveiből készült vers- és próza-összeállítások.

Kubik Anna, Oberfrank Pál, Ráckevei Anna és Rátóti Zoltán színművészek, az MMA rendes tagjai, valamint Újhelyi Kinga színművész előadásában.

Műsorvezetők:
Bódi Mátyás és Morvai Noémi

Irodalmi beszélgetések Prőhle Gergellyel, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójával az Arany János-emlékévről, valamint Kodolányi Gyulával, az MMA rendes tagjával a DOWN FELL THE STATUE OF GOLIATH – Hungarian Poets and Writers on the Revolution of 1956 címmel megjelent 56-os irodalmi antológia megjelenéséről.

Közreműködik: a Misztrál együttes

Az estet Wiegmann Alfréd szerkesztette.

Rendező: Rátóti Zoltán, az MMA rendes tagja

A belépés előzetes regisztráció esetén díjmentes. Kérjük, hogy részvételi szándékát a sarnyai.andrea@mma.hu címre vagy a 30/204-3634 telefonszámon szíveskedjék jelezni!

Arany János legfőbb fundámentuma a magyar nyelv – elindult az Arany János-emlékév

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

Idén ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Az ünnepi év első rendezvényét az anyanyelvek  nemzetközi napján, február 21-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban szervezte az Anyanyelvápolók Szövetsége. Az Arany János-emlékkonferenciát Prőhle Gergely, a PIM új főigazgatója – távolléte miatt üdvözlőlevélben – nyitotta meg. Beszédében arra hívja fel a figyelmet, hogy Arany kreatív nyelvhasználatából a mai diákok is rengeteget tanulhatnak. Tovább

Arany János-emlékkonferencia

Szerző: | | Nincs hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöksége nevében szeretettel várjuk
Önt és kísérőjét a költő 200. születésnapja tiszteletére rendezendő

Arany János-emlékkonferenciára

2017. február 21-én, kedden 14 órakor
a Petőfi Irodalmi Múzeumban (1053 Budapest, Károlyi u. 16.)

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációhoz és további információért kérjük írjon Kovács Zsuzsannának a kovacs.zsuzsanna@anyanyelvapolo.hu címre.
Sok szeretettel várjuk rendezvényünkön!

Látogatása során cookie-kat használunk, amelyek segítenek testreszabott tartalmat megjeleníteni, személyes információkat azonban nem tárolnak. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. Részletek...