Címke

Szóról-szóval – Anyanyelvápolók Szövetsége

prater-verseny-2018-borito

„Tudjátok-e, miért vagyunk itt?” – beszámoló a „Práter” anyanyelvi versenyről

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

Idén is a Baár–Madas Református Gimnáziumban rendezték meg az Országos Anyanyelvi Napot, ismertebb nevén a „Práter” anyanyelvi versenyt. Közel nyolcvan diák érkezett az ország minden tájáról, hogy kiejtésjelölő, szépkiejtési, vers- és prózamondó, helyesírási versenyen és csapatjátékban mérjék össze tudásukat.

Tovább

A legkisebbek vetélkedője – beszámoló a „Práter” anyanyelvi versenyről

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

Huszadik alkalommal rendezték meg a Baár–Madas Református Gimnáziumban az Országos Anyanyelvi Napot, ismertebb nevén a „Práter” anyanyelvi versenyt. A legfiatalabb anyanyelvápolók találkozója a budapesti Práter utcai Általános Iskolából indult; a diákok kiejtésjelölő, szépkiejtési, vers- és prózamondó, helyesírási versenyen és csapatjátékban mérhetik össze tudásukat, képességeiket.

Tovább

A szép szó ereje – Szép Magyar Beszéd verseny Kárpátalján

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

A Szép magyar beszéd versenyének kárpátaljai döntőjét ez alkalommal is a Nagydobronyi Középiskola vállalta magára. Mit jelent számunkra ma egy ilyen verseny? Jelenti az őseink által ránk hagyott – olykor alig pislákoló – mécs fényének őrzését, emberi érintkezést, kapcsolatot mindennapjainkban; találkozást, együttlétet az anyanyelvet tisztelő, féltő emberekkel, szakemberekkel; közös gondolataink fórumát, fényt, megmaradásunkba vetett hitünk megerősítését.

Tovább

Hogyan legyünk Kazinczy-érmesek? Eláruljuk a nagy titkot!

Szerző: | Szemle | Nincs hozzászólás

Az egyik legrangosabb középiskolai verseny a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd verseny országos döntője. De miként kaphatja meg egy diák a legjobbaknak járó Kazinczy-érmet? Milyen út vezet odáig, hogy a győri városháza dísztermében felolvassák nevünket? Erre a kérdésre nyújt kielégítő választ Kerekes Barnabás könyve, a Felkészülés a Kazinczy-versenyre. Lássuk!

Tovább

Levelek a Beszélni nehéz! rádióműsorhoz

40 éves a Beszélni nehéz! rádióműsor

Szerző: | Ismeret és nyelv | Nincs hozzászólás

40 éve, 1976. március 4-én indult útjára a Beszélni nehéz! rádióműsor a Magyar Rádióban. A beszédművelő műsort Péchy Blanka színművésznő és Deme László nyelvészprofesszor alapította azzal a céllal, hogy a hangzó beszéd fontosságára hívják fel a figyelmet. A műsor a helyes kiejtés törvényszerűségeinek kikutatását tűzte ki céljául. Most megmutatunk néhány ereklyét a műsor első évtizedeiből.

Tovább

Évfordulók bűvöletében – a Beszélni nehéz! találkozóról

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

Lőrincze 100, Kazinczy 50, Beszélni nehéz! 40 – ezek a számok, a hozzájuk fűződő évfordulók jellemezték a Beszélni nehéz!-körök 36. országos találkozóját. 2015. május 30-án rendezték meg Budapesten a Baár-Madas Református Gimnázium dísztermében a Beszélni nehéz!-körök találkozóját.  Ez az az alkalom, ahol a régi barátok, ismerősök kedélyesen beszélgetve idézik fel, hogy volt egy műsor, mely közelebb hozta őket egymáshoz és a tiszta beszéd, az értelmező olvasás fontosságának ügyéhez. Tovább

Szóról – szóval: bemutatjuk a beszédművelők műsorát

Szerző: | Ismeret és nyelv | Nincs hozzászólás

„… műsorunk a befogadására kész Katolikus Rádió ajtaján kopogtat. Címében vállalva eddigi módszerét, hangzó szóról hangzó szóval szól; továbbra is arra törekedve, hogy a közszolgálatával a beszédművelés, az élőszó, a hangzó beszéd, a kommunikációs modor figyelésével az emberművelés eszköze is legyen.” – írta Deme László professzor úr 2007-ben, amikor, a Beszélni nehéz! rádióműsor megszüntetése után, az adás Szóról – szóval címmel folytatódott a Magyar Katolikus Rádióban. Mi pedig most áttekintjük, mi van a kulisszák mögött: bepillantunk a stúdióba, hallhatunk a műsor közel negyven éves történetéről és a hűséges mozgalmi tagokról is.

Tovább

Nyelvőrző 428.

Szerző: | | Nincs hozzászólás

Ifjú anyanyelvápoló tudósítóink, Muszka Ágnes és Terjéki Tamás a Magyar Katolikus Rádióba és az MTA Nyelvtudományi Intézetébe látogattak, hogy bemutassák e két intézmény nyelvművelő tevékenységét. Beszélgetnek a Nyelvédesanyánk és a Szóról-szóval c. rádióműsorok készítőivel, valamint azokkal a nyelvészekkel, akik a nyelvi közönségszolgálatot látják el hagyományos módon és a legújabb számítógépes eszközökkel.

A Beszélni nehéz! levelezés Széphalomban

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

A Péchy Blanka által életre hívott Beszélni nehéz! rádióműsor levelezése most, hogy A Magyar Nyelv Múzeumának gyűjteményébe került, kutathatóvá vált. A dokumentumokat eddig a Magyar Tudományos Akadémia őrizte. A leveleket ünnepélyes keretek között adták át Széphalomban. Az eseményen ott járt stábunk is, így videó formájában is beszámolunk a levelek átadásáról.

Látogatása során cookie-kat használunk, amelyek segítenek testreszabott tartalmat megjeleníteni, személyes információkat azonban nem tárolnak. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. Részletek...