Közösség és nyelv

XXII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor 5. nap – szerda „percről percre”

2014. augusztus 13. március 1st, 2015 Nincs hozzászólás

A mai napon sem marad el a „percről percre” közvetítés az anyanyelvi tábor programjairól. Ismét A Magyar Nyelv Múzeumában töltjük a napot. Három előadást is hallgathatunk ma, majd délután egy múzeumpedagógia foglalkozás következik, végül este pedig mozivá alakítjuk a múzeumot és filmet nézünk. Lássuk a mai nap eseményeit.

9:00
Első előadónk Kerekes Barnabás tanár úr, a tábor vezetője, az Anyanyelvápolók Szövetsége alelnöke. Megszokhattuk már, hogy tanár úr előadásaiban szó esik a nyelv- és magatartáskultúráról, a fiatalok mai helyzetéről, a világból lassan eltűnő emberi értékekről. Most sincs ez másképp. Először is az Ismerős Arcok zenekar Te döntesz c. dalát hallgattuk meg.

9:48
„Te döntesz, hogy mennyire engeded be a pénzt az életedbe! Hogy pénzben méred-e az egyes embert.”

11:10
Következő előadónk Balázs Géza az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, az Anyanyelvápolók Szövetsége alelnöke. Utazásairól, nyelvekről és kultúrákról mesél a táborozóknak.

14:28
Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója a nyelvjárások és a nyelvjáráskutatás rejtelmeibe vezeti be a táborozókat. Nyelvatlaszok, tájszavak és sok minden más a nyelvájáráskutatás történetéből és a modern nyelvjáráskutatásból is. Most épp A magyar nyelvjárások atlaszát mutatja be.

14:41
A Tinta Kiadó több tájszótárt is megjelentetett az utóbbi időben. A legutóbbiról, a Kis magyar tájszótárról mi is írtunk.

16:00
A Nyelvmúzeum dolgozói egy különleges múzeumpedagógiai foglalkozással szórakoztatják a táborozókat. A csapatot két részre osztották. Míg a táborozók egy része az Emlékkertben barangoltak egy botanikai rejtvényt fejtve, addig a többiek a múzeumban festették meg Kazinczy Ferenc és Gárdonyi Géza arcképét.

17:30
Elkészültek a képek. Nem is lett olyan rossz! :)

17:53 Gárdonyi is lassan elkészül, bár az orrát feketére festették. :P

20:30
A Magyar Nyelv Múzeumát mozivá változtattuk a ma esti filmvetítésre. A táborozók a Gandhi című filmet nézhetik meg, amely 8 Oscar-díjat is kapott.

Leave a Reply