Ismeret és nyelv

5+1 hasonló alakú szó, amit rendszerint összekeverünk

2015. február 27. március 18th, 2017 Egy hozzászólás

5+1-es sorozatunkban írtunk már olyan szavakról, amiket szinte mindenki rosszul ír vagy mond, és szószaporító kifejezésekről. Most olyan hasonló alakú szavakról, szópárokról lesz szó, amelyeknek mindkét tagja helyes, jelentésük azonban különböző, és az eltérés köztük olyan apró, hogy sokszor észre sem vesszük, hogy helytelenül használtuk őket.

1. fáradság – fáradtság

Egyik legkönnyebben összekeverhető és leggyakrabban eltévesztett szópár, hiszen jelentésük elég közel áll egymáshoz, és élőbeszédben alig hallani a különbséget. Így sokszor olvasni: nem vette a fáradtságot, holott a fáradtságot csupán érezni lehet, tudniillik ha fáradtak vagyunk. Az előbbi példa helyesen: nem vette a fáradságot.

fáradság: fáradozás, erőfeszítés

fáradtság: (el)fáradt állapot, érzés

 

2. egyhangúan – egyhangúlag

Az ülésen résztvevők egyhangúan megszavazták… – hallhatjuk vagy olvashatjuk sokszor a médiában is. Bár kétségtelen, hogy egy-egy ülés rendkívül unalmas tud lenni, és az ember unottan, egyhangúan várja a végét, a szavazás valószínűleg mégis egyhangúlag történt, vagyis egy hangon, azaz egyazon véleményen volt kivétel nélkül mindenki.

egyhangúan: unalmasan, nem változatosan

egyhangúlag: ellenszavazat nélkül

 

3. szível – (meg)szívlel

Viszonylag ritkán használt szavaink, különösen az első, amelynek régies színezete van. Ezért eshet meg, hogy az intést, tanácsot megfogad jelentésű megszívlel igét használja valaki akkor is, ha azt akarja kifejezni, hogy elvisel (vagy éppen szeret) valakit, valamit, az ebben az esetben használatos szível helyett.

szível: elvisel valakit, valamit (népi vagy választékos: szeret)

(meg)szívlel: (intést, tanácsot) megfogad

 

4. elfogódott – elfogult

Az elfogult szó használata gyakoribb, ezért sokszor tévesen az elfogódott helyett is ezt használják sokan, vagy éppen fordítva. Holott a kettő jelentése igencsak távol áll egymástól, hiszen míg ez utóbbi azt jelenti, hogy zavarban van, az előbbi jelentése részrehajló.

elfogódott: megilletődött, zavarban van

elfogult: részrehajló

 

5. gondatlan – gondtalan

Gondtalan a gyermek vagy gondatlan? Lehet, hogy mindkettő, de nem mindegy, hogy mit akarunk mondani: azt, hogy gondok nélküli, vagy azt, hogy felületes, nemtörődöm.

gondatlan: felületes, hanyag személy, illetve ilyen személyre jellemző munka

gondtalan: gondok nélküli

 

+1. szabadság, szabadosság

Ez a két szó bizonyos szempontból kilóg a sorból, hiszen nem használatbeli, hanem értelmezésbeli különbségről van szó. Pontosabban: az egyik szónak az értelmét vitte át a köznapi nyelvhasználat a másikra is. A szabadság az az állapot, amikor valaki vagy valami szabad. Az utóbbi időben azonban sokan szabadságként értelmezik azt, ami valójában szabadosság, azaz a viselkedési szabályokat nem követő, féktelen viselkedésmód. Így a kettő összemosódik, és ez pontatlan fogalmazást eredményezhet.

szabadság: szabadhelyzet, állapot; lehetőség, hogy valaki valamit cselekedjen

szabadosság: a viselkedési szabályok figyelmen kívül hagyása; féktelen, zabolátlan, kicsapongó

Széman E. Rózsa

Egy hozzászólás

  • Margo Wolf szerint:

    Két szó döntötte el,hogy az unokám nem mehet első osztályba. egy felmérés kapcsán – ami sztem csak kifogás.Kérdezem az -ugyanolyan – és az -egyforma – szavak azonos jelentésüek -e?
    Köszönöm a választ.

Leave a Reply