Ismeret és nyelvKözösség és nyelv

Megkezdődött az 57. Kazinczy-verseny győri döntője

2023. április 21. április 26th, 2023 Nincs hozzászólás

2023. április 20–23-án zajlik Győrben a nagymúltú Kazinczy-verseny LVII. országos, Kárpát-medencei  döntője. A megmérettetésre mintegy százötven versenyző érkezett az ország minden megyéjéből, a megyei jogú városokból, Budapestről, valamint az elszakított területek közül Délvidékről, Erdélyből, Felvidékről és Kárpátaljáról.

A „nulladik napon”, csütörtökön este a házigazda Kazinczy Ferenc Gimnázimban gyűltek össze a diákok és a felkészítő tanárok, akiket a hagyományoknak megfelelően Németh Tibor, az iskola igazgatója köszöntött.

A rendezvénysorozat – az előző évek hagyományait követve – egy könyvbemutatóval kezdődött. Alig néhány nappal ezelőtt került ki a nyomdából Kovács Lászlónak, a somorjai Madách Imre Gimnázium nyugalmazott igazgatójának Nyelvünkről – nyelvünkért című könyve, amely a Kazinczy Ferenc Gimnázium alapítványának gondozásában jelent meg, és dr. Kováts Dániel, a Kazinczy Ferenc Társaság nyugalmazott elnöke rendezett sajtó alá. A bemutatón a könyv szerzője beszélt a könyv születésének körülményeiről, a kisebbségi létben végzett évtizedes nyelv- és kultúramegtartó munka során szerzett tapasztalatairól.

Vacsora után a gimnázium tornatermében igazgató úr rövid tájékoztatót tartott a résztvevőknek a háromnapos rendezvény menetéről, ezután pedig a versenyzői sorszámok kisorsolása következett.

21-én, pénteken 8.00 órakor a gimnáziumban megkoszorúzzák Kazinczy Ferenc szobrát, ezután következik a városháza dísztermében a verseny ünnepélyes megnyitója.

A verseny első napján a szabadon választott szövegeket mutatják be a versenyzők, akik ebéd után a példamondat-jelölésben adnak számot tudásukról. Délután városnézés, este pedig ünnepi hangverseny színesíti a hétvége programját.

Szombaton a kötelező szövegek felolvasásával folytatódik a verseny. Délután a bírálóbizottságok tagjai a két nap során szerzett tapasztalataikról fórumot tartanak a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak.

Vasárnap reggel a győri városháza dísztermében ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul az esemény, és ekkor fogják átadni az idei Kazinczy- és Péchy Blanka-díjakat is.

A verseny részletes programja ide kattintva érhető el.

 

Kapcsolódó:

„Nem merni, amit merni kell, gyalázat” – Kovács László megemlékező beszéde a Kazinczy-szobor koszorúzásán

Az 57. Kazinczy-verseny győri döntőjének eredményei

Az igaz, a természetes, a jó és a szép – Eőry Vilma záróbeszéde a Kazinczy-verseny díjkiosztóján

Kép és szöveg: Reiser György Lukács. Több kép a kapcsolódó galériában.