Címke

Kazinczy Ferenc – Anyanyelvápolók Szövetsége

Középiskolások „Édes anyanyelvünk” versenye

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

Idén október 19-20-21-én az Anyanyelvápolók Szövetsége hathatós támogatásával immáron 46. alkalommal rendezik meg a középiskolások „Édes anyanyelvünk” elnevezésű nyelvhasználati versenyét, amelyen a hazai és a külhoni magyar tanításnyelvű középiskolák regionális elődöntőin legeredményesebben szereplő fiatalok vesznek részt.

Tovább

Török Sophie

„A világnak sok jó lelke van, (…) de bizony kevés Sophie-ja” – Kazinczyné Török Zsófia portréja

Szerző: | Kultúra és nyelv | Nincs hozzászólás

„Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő” – tartja a mondás. Ha a nyelvművelők között keresnénk sikeres férfiakat, valószínűleg elsők között jutna eszünkbe Kazinczy Ferenc, a magyar irodalmi nyelv atyja. Nőnap alkalmából azonban nem őt, hanem a mögötte álló erős nőt, rajongásig szeretett feleségét mutatjuk be. Hogy lett gróf Török Zsófiából Kazinczyné, és miért lehet ő az író-feleségek példaképe?

Tovább

XXII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor 2. nap – vasárnap „percről percre”

Szerző: | Közösség és nyelv | Egy hozzászólás

Ma is folytatjuk „percről percre” közvetítésünket a XXII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Táborból. A mai napon a táborozók az egész napot A Magyar Nyelv Múzeumában töltik. A délelőtt folyamán hasznos előadásokat hallgatnak, délután pedig a múzeum kiállításait ismerhetik meg egyénileg és nagyon izgalmas múzeumpedagógiai foglalkozások révén.

Tovább

Írj levelet Kazinczy Ferencnek – pályázat

Szerző: | Ismeret és nyelv | Nincs hozzászólás

Széphalom Kazinczy Ferenc életműve, hatalmas levelezése okán a levélírásnak, a kézzel írásnak is jelképes helye. A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma immár harmadik alkalommal hirdeti meg Írj levelet Kazinczy Ferencnek! című pályázatát. Az idei kiírás tematikája a múzeum új, Nyelvlesen. Kalandozások a nyelv körül című állandó kiállításához kapcsolódik, a tárlat szereplőit és hangulatát idézi meg. A pályázóktól kizárólag kézzel írt leveleket várnak, tetszőleges terjedelemben, Kazinczy Ferencnek címezve. Tovább

A Beszélni nehéz! levelezés Széphalomban

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

A Péchy Blanka által életre hívott Beszélni nehéz! rádióműsor levelezése most, hogy A Magyar Nyelv Múzeumának gyűjteményébe került, kutathatóvá vált. A dokumentumokat eddig a Magyar Tudományos Akadémia őrizte. A leveleket ünnepélyes keretek között adták át Széphalomban. Az eseményen ott járt stábunk is, így videó formájában is beszámolunk a levelek átadásáról.

Látogatása során cookie-kat használunk, amelyek segítenek testreszabott tartalmat megjeleníteni, személyes információkat azonban nem tárolnak. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. Részletek...