Közösség és nyelv

Magyar nyelv napja Szegeden

2022. november 25. december 18th, 2022 Nincs hozzászólás

A magyar nyelv napja alkalmából ünnepséget és vetélkedőt rendezett az Anyanyelvápolók Szövetségének szegedi csoportja az Agóra és a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület támogatásával. Ez már a kilencedik alkalom volt, hogy a szegediek is megemlékeztek erről a jeles napról. Korábban minden évben más programot állítottak össze a szervezők: volt  színes gálaműsor, előadás, vetélkedő, az utóbbi időben pedig  népszerűvé vált az internetes nyelvi játék. Az őszi hónapokban három fordulóban mérték össze tudásukat Csongrád megye és a határon túli területek középiskoláinak diákjai. A megmérettetést vállaló közösségek száma általában 90-100 körül mozgott, tavaly pedig már 120 csapat jelentkezett a vetélkedőre. Az idei szuperdöntőre azoknak az iskoláknak egy-egy csapata kapott meghívást, amelyek az előző években legeredményesebben szerepeltek a nyelvi játékokon. A szegedi középiskolásokon kívül  Hódmezővásárhelyről, Óbecséről és Szabadkáról is érkeztek diákok, akik korábban csatlakoztak a vetélkedősorozathoz, és most szegedi társaikkal együtt ünnepeltek, örültek a szép szónak és a lélekmelengető dallamoknak.

November 11-én délután a program megemlékezéssel, műsorral indult, majd kezdetét vette a sok izgalmat, nevetést hozó játék, amelyben az anyanyelvi ismeretek mellett szerepet kapott a taktika, az ügyesség is. A feladványok megfejtése után a csapatok licitáltak a válaszadás lehetőségéért, a megszerezhető pontokért. A küzdelmet nemcsak a versengő diákok élvezték, hanem a zsűri és a közönség is jól szórakozott.

A szuperdöntő győztese a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium csapata lett, megelőzve az SZTE Gyakorló Gimnáziumának diákjait és a Tömörkény István Gimnázium csapatát.

Ezen a rendezvényen értékelte a zsűri a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület 10 hónapon át tartó internetes vetélkedőjét is, és adta át a jutalmat a legkitartóbb játékosoknak. Úgy látszik, az internet világa az idősebb korosztályt is megmozgatja, a nyelvi játék otthon, a fotelben is jó szórakozás, és persze az ismeretszerzés forrása is lehet.

A magyar nyelv napján együtt ünnepeltek a fiatalok az idősebb nemzedék képviselőivel, a magyarországi diákok a határon túliakkal. Az élmény közös volt: a rendezvény résztvevői ismét rácsodálkozhattak a magyar nyelv gazdagságára, kifejezőerejére, szépségére.

Némethné Balázs Katalin

Leave a Reply