Ismeret és nyelvKözösség és nyelv

Megkezdődött az Édes anyanyelvünk verseny 2023. évi döntője

2023. október 13. október 24th, 2023 Nincs hozzászólás

2023. október 13-án kezdetét vette a Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny 51. országos, Kárpát medencei döntője Sátoraljaújhelyben. Előző este közel százhúsz versenyző érkezett kísérőtanárával Zemplén fővárosába, hogy az iskolai és megyei fordulók legjobbjaiként mutathassák meg anyanyelvi jártasságukat, szövegalkotási és előadói képességeiket. A bírálóbizottságok tagjai ebben az évben is neves nyelvészek, irodalomtörténészek, tanárok, művészek: az anyanyelvi mozgalom legelismertebb tekintélyei.

A pénteki nap reggel nyolc órakor a Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképzó Iskola és Gimnázium tornatermében a versenyzők sorszámhúzásával indult. Kababik Edina igazgató asszony köszöntötte a résztvevőket, majd a gimnázium tantermeiben kezdődött is a verseny írásbeli fordulója. A nyelvhelyességi, helyesírási, fogalmazási, nyelvtani ismereteket, készségeket is mérő feladatlap kitöltése cikkünk megjelenésének idején is még zajlik; a feladatok megoldására három óra áll a diákok rendelkezésére.

A kísérőtanárok ezalatt Széphalomban, A Magyar Nyelv Múzeumában kulturális-szakmai programon vesznek részt.

A verseny fő támogatója az Anyanyelvápolók Szövetsége, melynek ifjúsági tagozata aktívan dolgozik a szövetség zászlajára tűzött célok megvalósítása érdekében. A fiatalok munkáját Márton Richárd és Reiser György Lukács mutatta be a pedagógusoknak, buzdítva őket arra is, hogy lépjenek be a szövetség tagjai közé, ezáltal is támogatva az anyanyelvi kultúra emelése érdekében végzett munkát.

Ezután Szamosvölgyi Péter polgármester úr köszöntötte a jelenlévőket, majd átadták a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége Vidéki Nők Magyarországért díját, amelyet Kőhalminé Bodnár Judit vehetett át.

A város alpolgármestere, Dankó Dénes ünnepi beszédében anyanyelvi mozgalmaink nemrégiben elhunyt két nagyjára, Fehér Józsefre és Kováts Dánielre emlékezett.

Ezekben a percekben – a délelőtt zárásaként – Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója tart előadást Gondolsz mindig szavaidnak hatására, értelmére? címmel. Előadásával Kováts Dániel tanár úr emléke előtt tiszteleg, aki az Édes anyanyelvünk versenynek hosszú évtizedeken keresztül az egyik fő mozgatórugója volt.

Péntek délután a verseny résztvevői Sátoraljaújhely és környékének nevezetességeivel ismerkednek meg. Vezetett séta indul az ország trianoni tragédiájára emlékeztető Magyar Kálváriára; lesz lehetőség ellátogatni Borsiba, a Nagyságos Fejedelem nemrég felújított kastélyába, a Zemplén Kalandpark pedig a magasság és a gyorsaság szerelmeseinek nyújt majd felejthetetlen élményt.

Este a Latabár Színházban rendezendő díszünnepségen Szamosvölgyi Péter, a város polgármestere köszönti a verseny résztvevőit, majd az erdélyi nyelvművelők gálaműsora következik a kolozsvári Ampelopsis versszínház tagjainak előadásában.

Holnap, szombaton Kazinczy Ferenc mellszobrának megkoszorúzása után kezdődik a verseny szóbeli fordulója, mely három helyszínen: a városháza dísztermében, a Kossuth-gimnázium könyvtárában és „Édes anyanyelvünk” előadótermében fog zajlani.

Délután a verseny résztvevői emléktáblát avatnak Kováts Dániel tanár úr tiszteletére, ami után következik majd a verseny szakmai értékelése – szintén három helyszínen.

Este a Latabár Színházban a Határtalanul címmel verses-zenés ünnepi műsorral zárul a nap.

Vasárnap következik a verseny eredménhirdetése. A hagyományokhoz híven erre Széphalomban, a Kazinczy-emlékcsarnok előtti téren – rossz idő esetén A Magyar Nyelv Múzeuma épületében – kerül sor a „Szent Öreg” sírjának megkoszorúzása után. Az ünnepélyes eseményen Dr. Toma Kornélia, a Tokaj-Hegyalja Egyetem megbízott rektora mond majd záróbeszédet.

Kövessék figyelemmel írásainkat, mert honlapunkon közöljük majd az ünnepi beszédek szövegét és verseny eredményeit is! Az egyes eseményekről folyamatosan tudósítunk az Anyanyelvápolók Szövetsége Instagram-oldalán is.

Kép és szöveg: Reiser György Lukács. Több kép a kapcsolódó galériában.

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Az Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati verseny 51. döntőjének díjazottjai

Toma Kornélia ünnepi beszéde az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny 51. döntéjének díjkiosztóján

A verseny részletes eredményei és a feladatlapok a sátoraljaújhelyi Kossuth-gimnázium honlapján érhetők el.