Címke

Kiss Gábor – Anyanyelvápolók Szövetsége

Hipnotikus hatása van a szónak – könyvbemutató

Szerző: | | Nincs hozzászólás

A TINTA Könyvkiadó, a legnagyobb magyar szótárkiadó 2018-ban már több új könyvet jelentetett meg neves nyelvészek, szótárszerkesztők tollából. Az új szótárak, könyvek a magyar nyelv rendszerét írják le, szókészletét veszik számba újszerű módon. A könyvbemutató résztvevői izgalmas kulturális, művelődéstörténeti, nyelvészeti utazáson vesznek részt.

Az est házigazdája: Kiss Gábor, a TINTA Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője

A bemutatásra kerülő új könyvek, szótárak:

1. CHAIM PERELMAN: A retorika birodalma. Retorika és érvelés. Bemutatja: Adamik Tamás.

2. SIMONYI ZSIGMOND: Tréfás népmesék és adomák. Reprint 1902. Bemutatja: Kiss Gábor.

3. TÓTFALUSI ISTVÁN: Vámmentes gondolatok. 838 újkori szállóige 344 neves személytől magyarul és eredeti nyelven, kiejtési tanáccsal.
Bemutatja: Balázsi József Attila.

4. PELCZÉDER KATALIN: Magyar gyümölcsnevek. Bemutatja: Oláh István.

5. KEREKES BARNABÁS – KOVÁCS ZSUZSANNA: Mondjuk helyesen! Bemutatják a szerzők.

6. Dr. SZABÓ JUDIT: Anya – nyelv – tudor. Irodalmi és nyelvi játékok, fejtörők. Bemutatja: Frenyó Zoltán

A könyvbemutatón a szótárak 30% kedvezménnyel vásárolhatók meg.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

XXIV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor – augusztus 10., szerda „percről percre”

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

Kedd este egy hangulatos éjszakai kalanddal zárult a nap, amely során a táborozók találkozhattak élőben Kazinczy Ferenccel és Török Sophie-val, lányukkal Eugéniával és egy kocsmárosnéval is. Ráadásként, még Kazinczy szellemét is meg kellett keresniük a kertben. Ma délelőtt ismét előadások lesznek, délután pedig egy akadályversenyen vesznek majd részt. Tovább

Ön hány személyleíró szót ismer? – Tulajdonságszótár kvíz

Szerző: | Játék és nyelv, Szemle | Nincs hozzászólás

Milyen az, aki fuzsitos? Kire mondjuk azt, hogy pikírt? Hallották-e már, hogy valaki nyüzüge? A Tinta Könyvkiadó ebben az évben jelentette meg Az ékesszólás kisszótára sorozat tagjaként a Tulajdonságszótár c. könyvet, ami 3150 személyleíró szó magyarázatát és ellentétét, valamint fogalomköri csoportosítását foglalja magába. A cikk végén kvíz!

Tovább

Ki van a Tinta Könyvkiadó mögött? – két napos tanácskozás Tahiban

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

Minden év májusában két napot együtt tölthetnek az Anyanyelvápolók Szövetségi helyi csoportjainak ifjúsági tagjai. A helyi csoportok tanácskozása sok éves múltra tekinthet vissza, Gárdony és Tiszakécske után harmadjára zajlott Tahiban a találkozó. A fiatalok Kiss Gáborral, a Tinta Könyvkiadó igazgatójával beszélgethettek az első nap délutánján. Tovább

Tinta Kiadó - Bölcs tanácsok

Bölcs tanácsok – könyv és kvíz régi magyar közmondásokkal, szólásokkal

Szerző: | Játék és nyelv, Szemle | Nincs hozzászólás

Nemrég jelent meg a Tinta Kiadónál a Bölcs tanácsok – 4000 közmondás, szólás a Czuczor–Fogarasi-szótárból című kötet Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 33. köteteként.  A több mint 200 oldalas könyv szerkesztői – Kiss Gábor és Kiss Bernadett – a régi, ám még ma is használatos közmondásokat, szólásokat gyűjtötték össze 112 000 címszót tartalmazó, A magyar nyelv szótárából. Ehhez kapcsolódik a cikk végén található kvízünk is!

Tovább

XXII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor 5. nap – szerda „percről percre”

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

A mai napon sem marad el a „percről percre” közvetítés az anyanyelvi tábor programjairól. Ismét A Magyar Nyelv Múzeumában töltjük a napot. Három előadást is hallgathatunk ma, majd délután egy múzeumpedagógia foglalkozás következik, végül este pedig mozivá alakítjuk a múzeumot és filmet nézünk. Lássuk a mai nap eseményeit.

Tovább

Látogatása során cookie-kat használunk, amelyek segítenek testreszabott tartalmat megjeleníteni, személyes információkat azonban nem tárolnak. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. Részletek...