Tag

A Magyar Nyelv Múzeuma – Anyanyelvápolók Szövetsége

A Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalom

XXV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor

Szerző: | | Nincs hozzászólás

A nyári egyhetes rendezvényen idén is neves előadók, ismert színművészek osztják meg tudásukat, gondolataikat a hallgatósággal, a táborozók megismerhetik A Magyar Nyelv Múzeumát, Sátoraljaújhely nevezetességeit, a környékbeli települések látnivalóit, valamint jó hangulatú akadályversenyen, foglalkozásokon, vetélkedőkön és táncházon vehetnek részt.

„Be kell hordanunk a szavakat!” – nyelvi-néprajzi értékmentés a 21. században

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

„Minden egyes szót – a tájszavakat is – össze kell gyűjteni, mert bármily veszedelem után a megőrzött szavakból újrateremthetjük a való világot.” – olvashatjuk Szathmári István egy korábbi írásában is. A Magyar Nyelv Múzeumáért Alapítvány most pályázatot hirdet „Be kell hordanunk a szavakat!” Nyelvi-néprajzi értékmentés a 21. században című kezdeményezéséhez.

Tovább…

Irodalmi barangoló – avagy hova menjünk rossz idő esetén?

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

Mit csináljunk hétvégén? Tudsz valami jó programot? Mindenkiben felmerülnek ezek a kérdések, amikor egy-egy zord, hideg, latyakos téli hétvége közeledik. A rossz idő nem kedvez a szabadtéri programoknak, ám országszerte számos élvezetes beltéri programhelyszínt találhatunk. Ezek közül elsőként a Petőfi Irodalmi Múzeumot és filiáléit ajánljuk kulturális barangolásra.

Tovább…

XXIV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor – augusztus 12., péntek „percről percre”

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

Folytatjuk percről percre sorozatunkat. Csütörtökön egész nap kirándult a tábor: megnéztük a szerencsi képeslap-kiállítást, voltunk Monokon, Kossuth Lajos szülővárosában, láttuk a vizsolyi bibliát és a gönci református templomot és múzeumot is. Ma ismét előadásokkal folytatjuk a programot.

Tovább…

XXIV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor – augusztus 10., szerda „percről percre”

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

Kedd este egy hangulatos éjszakai kalanddal zárult a nap, amely során a táborozók találkozhattak élőben Kazinczy Ferenccel és Török Sophie-val, lányukkal Eugéniával és egy kocsmárosnéval is. Ráadásként, még Kazinczy szellemét is meg kellett keresniük a kertben. Ma délelőtt ismét előadások lesznek, délután pedig egy akadályversenyen vesznek majd részt. Tovább…

Elkezdődött a XXIV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor – augusztus 6., szombat „percről percre”

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

Tegnap délután a sátoraljaújhelyi városházán elkezdődött a XXIV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor. Idén is percről percre tudósítunk a táborról, igyekszünk feljegyezni az előadások fő gondolatait, beszámolni a táborozók élményeiről, a játékokról, közös programokról. Reméljük, akik most otthonról követnek minket, így is átadhatunk valamit abból a hangulatból, ami most A Magyar Nyelv Múzeumában van.

Tovább…

A Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalom

XXIV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor

Szerző: | | Nincs hozzászólás

A nyári egyhetes rendezvényen idén is neves előadók, ismert színművészek osztják meg tudásukat, gondolataikat a hallgatósággal, a táborozók megismerhetik A Magyar Nyelv Múzeumát, Sátoraljaújhely nevezetességeit, a környékbeli települések látnivalóit, valamint jó hangulatú akadályversenyen, foglalkozásokon, vetélkedőkön és táncházon vehetnek részt.

Múzeumok éjszakája Széphalomban

Szerző: | Közösség és nyelv | One Comment

A nyelvi humor és a Nyugat volt a Múzeumok Éjszakája témája a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában. A látogatók igazi század eleji kávéházi hangulatba csöppenhettek bele, korhű kaszinóban próbálhatták ki szerencséjüket, és hallhatták Karinthy hangját is. Persze a hagyományos programok, a nyelvi játékok, a koncert és a tűzugrás sem maradhatott el. Tovább…

A Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalom

Múzeumok éjszakája Széphalomban

Szerző: | | Nincs hozzászólás

A tavasszal nyílt, GÖRBE TÜKÖR – Karinthy a kávéházban című tárlat kiváló alapot ad ahhoz, hogy élménnyé tegyük a széphalmi Kazinczy-birtokon tett éjszakai látogatást. Kellemes találkozás ez a vendégeink számára a magyar nyelv megújítójával és a magyar nyelvi humor forradalmasítójával. Rekeszizmokat és arcizmokat tornáztató programjainkon a látogatók felfedezhetik: téves az a két sztereotípia, hogy a nyelvészet unalmas, a múzeum pedig túl komoly hely. „Időutazást teszünk”: újraéljük a látogatókkal a 20. század társasági életét – betekintünk filmszínházakba, kávéházakba, kaszinókba. Minden mozzanat a viccet, a humort, a játékosságot szolgálja.

18.00 – sötétedésig SZÓháború

Karinthy Frigyesnek két nagyszabású és manifeszt háborúellenes műve született, a Krisztus és Barabás – Háború és béke (1918), és az Így láttátok ti (1917), a háborús irodalom paródiája. A széphalmi Kazinczy-kertben zajló csatát mégsem ellenezné: az ortológus és neológus csapatok tagjai a számháború szabályai szerint játszanak. Bujkálnak az angolkert fái, bokrai között, miközben próbálnak lelesni minél több négybetűs nyelvújítás-korabeli szót az ellenség fejen viselt szavaiból.

19.00 Gyerekszáj, gyerekdivat

„Halandzsázik” – mondjuk szülőként gyermekünkre. Az értelmetlenségek kimondása valamiért már kora gyermekkortól örömöt okoz. Az „Éni-péni Jupi néni, effer-geffer Gumi néni” betanult sorai vagy a gyerekek maguk által kreált, helyzet szülte mondatai a felszabadultság érzését keltik. Némelyik annyira kedves, hogy családi szállóigévé válik. Karinthy kedves szójátéka, a halandzsa vagy a nyelvi humor más fajtái – közmondás-keveredés, jelentéstévesztés, szóalak-elferdítés, stb. – akaratlanul is belekerülnek a gyermekek mondandójába. Sok család őriz ilyen történetet. A térség lakosságának bevonásával ezeket gyűjtjük egybe és mutatjuk meg a közönségnek gyerekdivat-bemutatóval egybekötve. A színpadi programot (kézműves) játszóház kíséri.

18.00 – sötétedésig Nyugat Kaszinó

Korabeli öltözékben hagyományos kaszinójátékokon (rulett, kártya, sakk) játszhatnak vendégeink nyelvi játékokat.

20.00 GÖRBE TÜKÖR – Karinthy és a Dankó házaspár a kávéházban

Rendhagyó tárlatvezetés A Magyar Nyelv Múzeuma új időszaki tárlatában Sátoraljaújhely alpolgármesterének és feleségének vezetésével, akik köztudottan a könyvek szerelmesei, Karinthy-rajongók, és nemcsak élvezik, hanem alkalmazzák is a humor minden fajtáját.

21.00 Blahalouisiana-koncert

A zenekar névadásával a nyelvi humor fajtájával élt. Hangulatos, mai zenéjével és dalszövegeivel a minőséget képviseli a hazai könnyűzenei piacon.

22.30 – zárásig Nyelvlesen +50%

A nyelvmúzeum legkedveltebb állandó tárlatában (NYELVLESEN. Kalandozások a nyelv körül) a hétköznapokon is játékos logikai és nyelvi feladatok megfejtésével jut előre a látogató. A Múzeumok éjszakáján ezeket új kihívásokra cseréljük, és korabeli ruhába öltözött szereplőktől kapják a kalandra vágyók a fejtörőket. A feladatok többsége vicces helyzeteket teremt.

22.30 – zárásig „Szellemkaland” a Kazinczy-kertben

A széphalmi Kazinczy Emlékkertben, ahol a dús, buja kertet áthatja a genius loci ereje, keresik a látogatók a hely szellemét. Az utat nyelvi játékok mutatják. A próba utolsó állomásán a látogatók egy szellemfigurát találnak. Tárgyiasult, humorral felruházott formája ez a genius locinak. Hiszen az hely szelleme, az ihlet vitte őket állomásról állomásra, a magyar nyelv sokszínűségének fokozatos, tudat alatti felfedezéséig. (A játék része a helyi legenda megismerése: a Kazinczy-birtokot azért kerülik messze a fatolvajok, mert félnek a mester szellemétől, amely éjszaka a kertben bolyong.)

23.00 tűzugrás

A Magyar Nyelv Múzeuma falait egész este nyelvi játékok borítják, papírra írva, így a látogatók önállóan vagy vidám csapatokban fejthetik azokat. A Karinthy-kiállítás „filmszínházában” néhány másodperces, humoros filmrészletekből – beszélő és némafilmekből – készült összeállítást is vetítünk.

Görbe tükör – interjú a széphalmi Karinthy-kiállításról

Szerző: | Közösség és nyelv | 2 hozzászólás

Új kiállítás nyitotta meg kapuit áprilisban Széphalomban. A Görbe tükör – Karinthy a kávéházban című tárlat Karinthy Frigyes életútját foglalja össze korabeli berendezéssel. A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatójával, Nyiri Péterrel készítettünk interjút arról, miért pont Karinthyra esett a választás,  milyen küldetése van a kiállításnak, s honnan származik az érdekes elnevezés, a Görbe tükör.

Tovább…

Látogatása során cookie-kat használunk, amelyek segítenek testreszabott tartalmat megjeleníteni, személyes információkat azonban nem tárolnak. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. Részletek...