Címke

A Magyar Nyelv Múzeuma – Anyanyelvápolók Szövetsége

A Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalom

XXVI. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor

Szerző: | | Nincs hozzászólás

A nyári egyhetes rendezvényen idén is neves előadók, ismert színművészek osztják meg tudásukat, gondolataikat a hallgatósággal, a táborozók megismerhetik A Magyar Nyelv Múzeumát, Sátoraljaújhely nevezetességeit, a környékbeli települések látnivalóit, valamint jó hangulatú akadályversenyen, foglalkozásokon, vetélkedőkön és táncházon vehetnek részt.

A részletes tábori program ide kattintva olvasható.

nyelvőrző szalon

Nyelvőrző Szalon 23.

Szerző: | | Nincs hozzászólás

A Nyelvőrző Szalon májusi estjét rendhagyó módon „házon kívül” kezdjük: Kiss Gábor, a Tinta könyvkiadó igazgatójának kezdeményezésére megkoszorúzzuk Szarvas Gábor szobrát.

17 órától gyülekezünk a Magyar Tudományos Akadémia előtt, Szarvas Gábor szobránál, majd 17.15-kor néhány méltató szó kíséretében elhelyezzük a tisztelet koszorúit. Ezután együtt átsétálunk a Józsa Judit Galériába, ahol 18 órai kezdettel meghallgatjuk aznapi vendégünk, Sudár Annamária előadóművész műsorát. Aki nem tud a koszorúzáson részt venni, az csatlakozzon hozzánk a galériában!

A házigazdák, Matula Ágnes és Kerekes Barnabás szeretettel várnak minden anyanyelvbarátot, a Nyelvőrző Szalon törzsvendégeit és minden új érdeklődőt.

Ezúton is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tavaszi évadzáró találkozót június 23-án, szombaton A Magyar Nyelv Múzeumában tartjuk Széphalmon. Az autóbuszos kirándulásra május 24-ig lehet jelentkezni a Józsa Judit Galériában, hétköznapokon a galéria nyitva tartási idejében. Költségtérítés személyenként: 3.000 Ft, házaspároknak: 5.000 Ft. A kiránduláson ebédet is biztosítunk.

Csatlakozzon hozzánk, töltsünk együtt egy emlékezetes napot a tizedik évfordulóját ünneplő múzeumban!

nyelvőrző szalon

Nyelvőrző Szalon 22.

Szerző: | | Nincs hozzászólás

A Nyelvőrző Szalon áprilisi estjén a magyar nyelv széphalmi múzeumának igazgatóját, Nyiri Péter irodalomtörténészt látjuk vendégül abból az alkalomból, hogy tíz évvel ezelőtt, 2008. április 23-án nyitotta meg kapuit a világon egyedülálló intézmény.

A házigazdák: Matula Ágnes és Kerekes Barnabás örömmel hívják és várják a magyar nyelv barátait, a Józsa Judit Galéria törzsvendégeit és új látogatóit.

Kezdés 18 órakor, a belépés ingyenes!

10 éves A Magyar Nyelv Múzeuma

Szerző: | | Nincs hozzászólás

– Koszorúzás a Kazinczy-sírnál
– Köszöntők (Prőhle Gergely, Szamosvölgyi Péter, Fehér József)
– Ünnepi konferencia: A magyar nyelv jelene és jövője (Kiss Jenő, Péntek János, Kováts Dániel)
– Balladaest: In memoriam Arany János és Kodály Zoltán – a Magyar Kodály Társaság rendezésében, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában

A Magyar Nyelv Múzeuma, Széphalom

„Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv” verseny döntője

Szerző: | | Nincs hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma tisztelettel meghívja Önt
az

„Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, Mács József emlékverseny”

című vetélkedő döntőjére.

Helyszín:
A Magyar Nyelv Múzeuma,
3980 Sátoraljaújhely-Széphalom Kazinczy utca 275.

Időpont:
2018. március 9. 10 óra

Program

9.30–10.00 Versenyző csapatok érkezése, regisztráció

10.00–10.15 A versenyt megnyitja: Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke
A versenyzőket köszönti: Nyíri Péter, A Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója

10.15–12.00 A középiskolás csapatok versenyének döntője

12.00–12.15 A középiskolás csapatok versenyének eredményhirdetése

12.15–13.00 Szendvicsebéd

13.00–14.00 „A beszéd-, magatartás- és érintkezéskultúra néhány kérdéséről”: Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetsége alelnökének előadása

14.00–15.45 Az általános iskolás csapatok versenyének döntője

15.45–16.00 Az általános iskolás csapatok versenyének eredményhirdetése

Kovacs-Akos-Arany-versek-MNYM

A magyar nyelv napja A Magyar Nyelv Múzeumában

Szerző: | | Nincs hozzászólás

A magyar nyelv napja alkalmából ünnepi műsor várja az érdeklődő közönséget Széphalomban.

Ünnepi beszédet mond Dr. Kováts Dániel irodalomtörténész. Második alkalommal adják át Az Anyanyelvünkért és Széphalomért díjat. Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes előadásában Arany János verseket hallgathatnak.

Jegyek A Magyar Nyelv Múzeumában korlátozott számban vásárolhatók. Ülőjegy: 2000 Ft, pótszék és párnajegy: 1500 Ft, állójegy: 1000 Ft.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Az út Csongrádtól Széphalomig – 25 éves az ifjúsági anyanyelvi tábor

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

25 évvel ezelőtt indult el az Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor Csongrádon. Azóta minden évben megrendezi az Anyanyelvápolók Szövetsége a középiskolásoknak és a tagozat ifjúsági tagjainak a tábort, ahol szakmai előadásokon, játékos foglalkozásokon vehetnek részt a viselkedés- és magatartáskultúra jegyében, az anyanyelv központi ügye közé szerveződve, közösséget építve. A 25. évforduló alkalmából az idei tábor ideje alatt kiállítás is nyílt Széphalomban A Magyar Nyelv Múzeumában.

Tovább

XXV. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Tábor – augusztus 12., szombat „percről percre”

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

A péntek esti táncház után, a tábor utolsó napján Kerekes Barnabás és Ránki Sára előadását hallgathatják meg a táborozók. Délután megkezdődik a Ki mit tud? és az akadályverseny eredményhirdetése, ezt követi majd az este folyamán a táborzárás. Jöjjön percről perce az utolsó tábori nap.

Tovább

Látogatása során cookie-kat használunk, amelyek segítenek testreszabott tartalmat megjeleníteni, személyes információkat azonban nem tárolnak. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. Részletek...