Tag

verseny – Anyanyelvápolók Szövetsége

A legkisebbek vetélkedője – beszámoló a „Práter” anyanyelvi versenyről

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

Huszadik alkalommal rendezték meg a Baár–Madas Református Gimnáziumban az Országos Anyanyelvi Napot, ismertebb nevén a „Práter” anyanyelvi versenyt. A legfiatalabb anyanyelvápolók találkozója a budapesti Práter utcai Általános Iskolából indult; a diákok kiejtésjelölő, szépkiejtési, vers- és prózamondó, helyesírási versenyen és csapatjátékban mérhetik össze tudásukat, képességeiket.

Tovább…

Novemberi Péchy Blanka-emléknap

Szerző: | Közösség és nyelv | One Comment

Hagyományosan ebben az évben is megrendezték a Péchy Blanka-emléknapot a budapesti Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépiskolában. 28. alkalommal gyűltek össze középiskolás tanulók az ország számos pontjáról, hogy összemérhessék tudásukat. A verseny előtt megemlékezést tartottak többek között Deme László professzor úrról, aki idén ünnepelné 95. születésnapját.

Tovább…

Nemcsak helyesen, szépen is – beszámoló a szépíró versenyről

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

„Nekünk, magyartanároknak szinte kötelességünk, hogy felfedeztessük tanítványainkkal csodálatos magyar nyelvünk szépségeit” – írja Kedves Györgyné Zilahi Enikő, a nyíracsádi általános iskola magyartanára a sérült gyerekek számára megrendezett szépíró versenyről. Március 6-án a Sajátos Nevelésű Igényű Tehetségeket Segítő Tanács, valamint a József Attila Általános Iskola közös szervezésében Debrecenben rendezték meg az Országos szépíró verseny megyei döntőjét.

Tovább…

A magyar nyelv napja – hogyan ünnepeljük az iskolában?

Szerző: | Közösség és nyelv | 2 hozzászólás

A magyar nyelv napja közeledtével felmerülhet a kérdés: mit is jelent ez a nap, miért van szükség rá? Talán alkalmat adhat, hogy tudatosan gondoljunk arra, ami életünk természetes része: az anyanyelvünkre. Az alábbiakban a pedagógusoknak szeretnénk ötleteket adni, hogyan mozgathatnák meg a diákokat, hogy lehet emlékezetessé tenni ezt a napot a tizenévesek számára.

Tovább…

Lezajlott a 42. Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny Sátoraljaújhelyen

Szerző: | Közösség és nyelv | One Comment

„A nyelv legyen hív, kész és tetsző magyarázója mindannak, amit a lélek gondol és érez” – állt a 42. Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny Kárpát-medencei döntőjének meghívója első oldalán. 2014. október 17–19. között rendezték meg Sátoraljaújhelyen az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati versenyt, amelyen idén is több mint száz diák vett részt, határon innen és túlról.

Tovább…

Látogatása során cookie-kat használunk, amelyek segítenek testreszabott tartalmat megjeleníteni, személyes információkat azonban nem tárolnak. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. Részletek...