Category

Közösség és nyelv

Arany János legfőbb fundámentuma a magyar nyelv – elindult az Arany János-emlékév

Közösség és nyelv

Idén ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Az ünnepi év első rendezvényét az anyanyelvek  nemzetközi napján, február 21-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban szervezte az Anyanyelvápolók Szövetsége. Az Arany János-emlékkonferenciát Prőhle Gergely, a PIM új főigazgatója – távolléte miatt üdvözlőlevélben – nyitotta meg. Beszédében arra hívja fel a figyelmet, hogy Arany kreatív nyelvhasználatából a mai diákok is rengeteget tanulhatnak. Tovább…

„Be kell hordanunk a szavakat!” – nyelvi-néprajzi értékmentés a 21. században

Közösség és nyelv

„Minden egyes szót – a tájszavakat is – össze kell gyűjteni, mert bármily veszedelem után a megőrzött szavakból újrateremthetjük a való világot.” – olvashatjuk Szathmári István egy korábbi írásában is. A Magyar Nyelv Múzeumáért Alapítvány most pályázatot hirdet „Be kell hordanunk a szavakat!” Nyelvi-néprajzi értékmentés a 21. században című kezdeményezéséhez.

Tovább…

Irodalmi barangoló – avagy hova menjünk rossz idő esetén?

Közösség és nyelv

Mit csináljunk hétvégén? Tudsz valami jó programot? Mindenkiben felmerülnek ezek a kérdések, amikor egy-egy zord, hideg, latyakos téli hétvége közeledik. A rossz idő nem kedvez a szabadtéri programoknak, ám országszerte számos élvezetes beltéri programhelyszínt találhatunk. Ezek közül elsőként a Petőfi Irodalmi Múzeumot és filiáléit ajánljuk kulturális barangolásra.

Tovább…

„Anyanyelvünk szolgálatában jöttünk Újhelybe” – emlékezés Bencédy Józsefre

Közösség és nyelv

„Aki felfogja a maga nemzeti nyelvének minőségét, megbecsüli majd a másét, s úgy válik egy tágabb közösség értékes tagjává, hogy öntudattal érti és képviseli a maga és népe értékeit” – ezt vallotta dr. Bencédy József, a XX. századi nyelvtudomány meghatározó alakja, az Anyanyelvápolók Szövetségének tiszteletbeli elnökségi tagja, akinek halálhíréről korábban mi is beszámoltunk.

Tovább…

Kvaterkázás – Wacha Imre anekdotái nyelvészekről, nyelvművelőkről

Közösség és nyelv, Szemle

Wacha Imre a Kvaterkázás című kötetbe gyűjtött össze rengeteg történetet a XX. század második felének nyelvészeiről, nyelvművelőiről. Legendák, emberközeli történetek, nyelvművelő előadások, egyetemi évek könnyed kis anekdotái ezek. Olvashatunk Péchy Blanka takarékosságáról, Lőrincze Lajos fogyokúrájáról vagy arról, hogy Grétsy László miért nem szereti a gombát.

Tovább…

Novemberi Péchy Blanka-emléknap

Közösség és nyelv

Hagyományosan ebben az évben is megrendezték a Péchy Blanka-emléknapot a budapesti Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépiskolában. 28. alkalommal gyűltek össze középiskolás tanulók az ország számos pontjáról, hogy összemérhessék tudásukat. A verseny előtt megemlékezést tartottak többek között Deme László professzor úrról, aki idén ünnepelné 95. születésnapját.

Tovább…

Búcsú Bencédy Józseftől

Közösség és nyelv

2016. november 15-én helyezték örök nyugalomra dr. Bencédy Józsefet, szövetségünk tiszteletbeli elnökségének tagját, az Édes Anyanyelvünk folyóirat szerkesztőbizottságának elnökét. Temetésén Juhász Judit mondott búcsúbeszédet, melyet teljes terjedelmében közlünk. Tovább…

Programok a magyar nyelv napján

Közösség és nyelv

November 13-án ebben az évben is több programmal készülnek a magyar nyelv napjára országszerte és határon túl. A szervezők ünnepi gálával, irodalmi esttel, előadásokkal, anyanyelvi játékokkal, kiállításokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket.

Tovább…

Látogatása során cookie-kat használunk, amelyek segítenek testreszabott tartalmat megjeleníteni, személyes információkat azonban nem tárolnak. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. Részletek...