Címke

Lőrincze Lajos – Anyanyelvápolók Szövetsége

„Az anyanyelv minékünk végső menedékünk” – Wacha Imre zárógondolatai a Kazinczy-versenyen

Szerző: | Közösség és nyelv | Egy hozzászólás

Az 52. Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjén a záróbeszédet Wacha Imre tartotta. A Kazinczy-versenyek 52 éve alatt eddig csak egyszer fordult elő, hogy Wacha Imre tanár úr nem vett részt a győri versenyen – akkor is azért, mert az általános iskolásoknak szóló Kazinczy-verseny döntőjén zsűrizett. Az idei volt az első olyan év, amikor Wacha Imre vendégként volt jelen. A záróbeszédet ő tartotta a győri Városháza dísztermében.

Tovább

Lőrincze Lajos könyvtárbővítési pályázat 2017-ben

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

Könyvtárbővítési pályázatot hirdet a magyar egynyelvű szótárak legnagyobb kiadója. A Tinta Könyvkiadó pályázatában arra buzdítja a tanintézményeket, hogy frissítsék könyvtáraik szótárállományát új, korszerű szótárakkal, ezzel is segítve az oktató munkát. A pályázatot március 14-ig lehet benyújtani; a nyertesek 50%-os kedvezményes áron gyarapíthatják szótárgyűjteményüket!

Tovább

Kvaterkázás – Wacha Imre anekdotái nyelvészekről, nyelvművelőkről

Szerző: | Szemle | Nincs hozzászólás

Wacha Imre a Kvaterkázás című kötetbe gyűjtött össze rengeteg történetet a XX. század második felének nyelvészeiről, nyelvművelőiről. Legendák, emberközeli történetek, nyelvművelő előadások, egyetemi évek könnyed kis anekdotái ezek. Olvashatunk Péchy Blanka takarékosságáról, Lőrincze Lajos fogyokúrájáról vagy arról, hogy Grétsy László miért nem szereti a gombát.

Tovább

Lőrincze Lajos-emlékév 2015

Lőrincze Lajos, a sokoldalú példakép

Szerző: | Ismeret és nyelv | Egy hozzászólás

1915. november 24-én született Lőrincze Lajos nyelvész, nyelvművelő, akit a legtöbben a 40 éven át folyamatosan működő Édes Anyanyelvünk című rádióműsorból ismernek. Nevéhez kötődik a mai anyanyelvi mozgalmakat is megalapozó emberközpontú nyelvművelés. Azt viszont kevesebben tudják róla, hogy ő nyerte meg az első magyar szépkiejtési versenyt, vagy hogy kutatásai során a Kárpát-medence szinte minden magyarlakta vidékét bejárta.

Tovább

Programok a magyar nyelv napján

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

November 13-án az idei évben is több programot rendeznek a magyar nyelv napja megünneplésére. Ünnepi gála, koncertek, előadások, iskolai programok. Megpróbáltuk összegyűjteni az országszerte és a határon túl megrendezendő programokat. Olvasóinkat pedig arra kérjük, ha tudnak még hasonlókról, jelezzék nekünk, hogy közzétehessük.

Tovább

Zajlik a Lőrincze Lajos emlékév: Lőrincze-iskolák IX. találkozója

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

2015-ben ünnepeljük a Lőrincze Lajos emlékévet. Ennek keretén belül novemberben több program is lesz majd: emlékkonferencia és megemlékezés Lőrincze Lajos sírjánál. Az országban jelenleg három iskola is viseli nevét, és hagyománnyá vált, hogy ezeknek az iskoláknak a tanárai és diákjai találkoznak. Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a Lőrincze Lajosról elnevezett iskolák találkozóját, amiről a hegyeshalmi iskola igazgatója és magyartanára számolt be nekünk.

Tovább

Évfordulók bűvöletében – a Beszélni nehéz! találkozóról

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

Lőrincze 100, Kazinczy 50, Beszélni nehéz! 40 – ezek a számok, a hozzájuk fűződő évfordulók jellemezték a Beszélni nehéz!-körök 36. országos találkozóját. 2015. május 30-án rendezték meg Budapesten a Baár-Madas Református Gimnázium dísztermében a Beszélni nehéz!-körök találkozóját.  Ez az az alkalom, ahol a régi barátok, ismerősök kedélyesen beszélgetve idézik fel, hogy volt egy műsor, mely közelebb hozta őket egymáshoz és a tiszta beszéd, az értelmező olvasás fontosságának ügyéhez. Tovább

A Lőrincze-év jegyében tevékenykedik az ifjúsági tagozat is

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

Az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági tagozatának vezetőségi köre február 13-14-én tartotta hagyományos vezetőségi ülését Budapesten a Baár-Madas Református Gimnáziumban, Kerekes Barnabás tanár úr vezetésével. A tanácskozás elsődleges célja, hogy az ifjúsági tagozatot érintő legfőbb anyanyelvi programokat és a vezetőség feladatait megtervezzük, előkészítsük.

Tovább

Könyvtárakon segít a Tinta Kiadó – Lőrincze Lajos V. könyvtárbővítési pályázat

Szerző: | Közösség és nyelv | Nincs hozzászólás

A Tinta Könyvkiadó idén is meghirdeti a Lőrincze Lajos V. könyvtárbővítési pályázatot, aminek célja a közkönyvtárak és a magyar oktatási intézmények könyvtárainak ellátása a magyar nyelv új, korszerű szótáraival 50%-os kedvezményes áron. Pályázni 2015. március 12-ig lehet. Tovább

Látogatása során cookie-kat használunk, amelyek segítenek testreszabott tartalmat megjeleníteni, személyes információkat azonban nem tárolnak. Az oldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. Részletek...